Hoe maak je waterkefir? Doe het zelf, gemakkelijk en snel!

Een pot zelfgemaakte waterkefir in een hout kistje.

5 nov, 2021

i

Kefir, Zelf maken

Je kent vast wel iemand die waterkefir maakt of ooit maakte. Je oma, de buurvrouw van vroeger, of gewoon zo’n via-via kennis. En misschien wil je nu zelf ook wel een poging wagen.

Geweldig! Want het maken van waterkefir is niet alleen leuk, het is ook super leerzaam. Je bent namelijk dagelijks bezig met levende organismen en het fermentatieproces voelt een beetje als toveren. Al zullen we het grootste mysterie van waterkefir met dit artikel blootleggen.

In dit artikel geven we je een eenvoudig recept voor waterkefir. Ook leggen we uit waarom mensen waterkefir maken en bieden we een alternatief voor iedereen die geen tijd of zin heeft om het zelf te maken.

Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we het recept in een mini e-book gezet. Naast het recept vind je in het e-book ook tal van unieke tips die jou supersnel een waterkefir-expert zullen maken!

Waarom maak je waterkefir?

Er zijn uiteenlopende redenen om zelf waterkefir te maken. Hieronder noemen we er drie. Grote kans dat deze meest voorkomende redenen jou ook zullen aanspreken. In dat geval heb je er een prachtige hobby bij!

Reden 1: Het maken van waterkefir is leuk én leerzaam. Het is een eeuwenoud proces waarbij je samenwerkt met de natuur, die je daardoor steeds beter begrijpt. Daarnaast maak je gebruik van een levend organisme: de waterkefirkorrels.

Wat zijn waterkefirkorrels?
Waterkefirkorrels zijn de gisten en bacteriën die nodig zijn voor het maken van waterkefir. Zonder deze glazige korrels geen waterkefir. Ze worden ook wel ‘kefirplantje’ genoemd.

Reden 2: Waterkefir is ontzettend lekker! Als het goed gemaakt is, is waterkefir super verfrissend. Hierdoor is het ook een ideale frisdrankvervanger!

Reden 3: Waterkefir wordt vaak gedronken vanwege de gezondheidsvoordelen. Er zitten namelijk unieke voedingsstoffen in die je via andere voeding niet zo snel binnenkrijgt.

Wil je waterkefir drinken voor je gezondheid?
Let dan goed op! Als je het thuis maakt is het erg moeilijk om te voorkomen dat er te veel alcohol ontstaat en kunnen er onnodig veel (rest)suikers in blijven zitten.

Wist je dat de waterkefir van Aard’g professioneel wordt gefermenteerd volgens alle richtlijnen?

Ook gebruiken we gecontroleerde ruimtes en geavanceerde meetapparatuur om het eindproduct te testen op bijvoorbeeld alcohol en suikers. Zo weet je zeker dat de waterkefir van de allerhoogste kwaliteit is, en suiker- en alcoholvrij. Bekijk hier de waterkefir van Aard’g en zie of het je iets lijkt.

Wat heb je nodig om waterkefir te maken?

Hieronder vind je het lijstje met de benodigdheden voor het maken van waterkefir. Het meeste heb je waarschijnlijk wel in huis en anders is een alternatief snel gevonden!

Voor degenen die het maken van waterkefir iets professioneler willen aanpakken, hebben we in ons mini e-book wat extra benodigdheden gezet. Dit zorgt er niet alleen voor dat je secuurder te werk gaat, het maakt het fermenteren nog leuker!

De benodigdheden voor het maken van waterkefir

  • 2,5 liter glazen pot
  • Doek of koffiefilter
  • Elastiek of stuk touw
  • Zeef
  • Flessen waar de waterkefir (2 liter) in gaat

Daarnaast is het goed om een lepel bij de hand te houden om te roeren, en uiteraard te proeven!

Wat zijn de ingrediënten van waterkefir?

Welke ingrediënten er voor waterkefir worden gebruikt, ligt aan wie je het vraagt. De één werkt met gedroogde vijgen, de ander met abrikozen en weer een ander alleen met suiker.

Voor ons waterkefir recept werken we met simpele ingrediënten. Wil je echter meer smaak en variatie? Downloadt dan ons mini e-book. Daarin staan verschillende extra ingrediënten die je kunt gebruiken en tips over welke ingrediënten je zelfs beter kunt vermijden!

De ingrediënten voor twee liter waterkefir

  • 2 liter kraanwater
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels waterkefirkorrels

Water haal je uit de kraan en suiker uit het schap naast de bloem. Maar, waar haal je waterkefirkorrels vandaan? Mocht je oma/buurvrouw/vage kennis ze niet hebben, dan zijn ze online zeker te vinden. Kijk bijvoorbeeld maar eens op Marktplaats!

Ons waterkefir recept

Als je onderstaande stappen volgt heb je in een mum van tijd je eigen gefermenteerde waterkefir. Natuurlijk is het recept vrij simpel en staat het je vrij dat uiteindelijk los te laten. In ons mini e-book proberen we je daarin aan de hand van extra tips te begeleiden en ben je voor je het weet een waterkefir-expert!

Stappenplan voor het maken van waterkefir

  1. Maak alle benodigdheden goed schoon!
  2. Meng het water met de suiker en blijf roeren tot alle suiker is opgelost.
  3. Giet het mengsel in de glazen pot en voeg de waterkefirkorrels toe.
  4. Dek de pot af met het doek of koffiefilter en maak het vast met het elastiek of stuk touw.
  5. Zet de pot weg op een donkere en koele plek.
  6. Proef na twee dagen je waterkefir. Smaakt het fris en licht zuur? Dan is het klaar! Laat het anders nog een dag staan.
  7. Giet de waterkefir door een zeef en scheidt daarmee de korrels van de vloeistof.
  8. Bewaar de korrels in een laagje waterkefir. Zet deze in de koelkast – je kunt deze weer gebruiken voor een volgende keer.
  9. Giet de vloeistof in de flessen en zet de flessen in de koelkast. Zodra ze koud zijn kan je ze drinken!

Als je voorzichtig omgaat met de waterkefirkorrels kun je deze jarenlang blijven gebruiken! Als je ze langere tijd niet gebruikt blijf ze dan regelmatig voeden met wat suiker. Zo blijven ze gezond.

Een mini e-book over het maken van waterkefir

Na het lezen van ons artikel staat niets je meer in de weg om je eigen waterkefir te fermenteren! Maar zoals we al aangaven is het bovenstaande recept vrij simpel.

Als je wilt, kun je namelijk helemaal losgaan! Gebruik fruit, voeg kruiden toe of kijk wat een andere temperatuur met je waterkefir doet. Natuurlijk helpen we je graag in dit proces. Er is niets zo leuk als samen leren!

Heb je vragen, of manieren waarop we ons e-book of dit artikel kunnen verbeteren? Laat het dan weten in de reacties hieronder.

Aanbevolen artikelen

Waar is kombucha goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waar is kombucha goed voor? Het woord aan onze klanten!

Kombucha wordt al duizenden jaren geprezen om de gezondheidsvoordelen die het drankje zou hebben. Maar ondanks zo’n rijke en gezonde geschiedenis is daar maar weinig wetenschappelijk bewijs voor. Toch zijn er veel websites die...

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waterkefir wordt door veel mensen gedronken vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. Maar hoewel het al honderden jaren wordt gedronken is er weinig wetenschappelijk bewijs dat waterkefir ook echt gezond is. Er zijn veel websites die claimen dat waterkefir gezond...

Alle schuilnamen van suiker

Alle schuilnamen van suiker

Suikers, suikers en nog eens suikers! Overal zit tegenwoordig suiker in. En als dat niet meteen zichtbaar is, staat het wel verscholen op het etiket onder weer een nieuwe term. Je bent ze vast wel eens tegengekomen. Gedeïoniseerd vruchtensap, beetwortel concentraat of...

Laat een reactie achter!

2 Reacties

  1. Ik maak al een tijdje waterkefir. De verhoudingen die jullie aangeven verschillen nogal met het recept dat ik ooit gekregen heb. Ik gebruik voor 1 liter water 1 ons kefirkorrels (is aanmerkelijk meer dan 2 lepels), 60 gram suiker en 4 gedroogde vijgen. Het smaakt prima en de kefir blijft groeien. Ik vraag me af hoe het kan dat jullie op 2 liter water 2 lepels kefirkorrels (wat is de hoeveelheid van 2 lepels?)gebruiken en naar verhouding ook minder suiker. Wat voor effect hebben meer waterkefirkorrels en meer suiker (en fruit) op minder water?

    Antwoord
    • Hi Marije, met ons waterkefirrecept proberen we vooral een gemakkelijke manier te presenteren om te ervaren hoe het is om waterkefir te maken. Zoals bij veel recepten kunnen de hoeveelheden gemakkelijk aangepast worden, en onze verhoudingen zijn geen vereiste voor het maken van waterkefir. Sterker nog, met meer suiker en meer korrels op minder water heb je waarschijnlijk sneller fermentatie en wordt het proces nog wat makkelijker. Nadeel is wel: meer suikers leidt tot meer restsuikers en meer alcohol. Met ons recept zal je geen suikervrije waterkefir krijgen (dat lukt met thuisbrouwen simpelweg niet zomaar), maar heel veel restsuikers zal je niet hebben. Dat is de reden dat we minder suiker adviseren dan je veelal ziet online :).
      Groetjes, Max

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *