Wat is waterkefir? De ultieme waterkefir gids!

Aard'g Wat is Waterkefir

10 nov, 2021

i

Cornerstone Artikel Kefir, Kefir

Er zijn veel mensen die allang bekend zijn met waterkefir, maar toch hebben velen er nog nooit van gehoord. Of je nu een expert of beginner bent, dit artikel legt je in detail uit wat waterkefir is.

Aan het eind van dit artikel weet je niet alleen wat waterkefir is, je zult ook weten waar het vandaan komt, begrijpen waarmee het gemaakt wordt én snappen waarom wij durven te beweren dat we bij Aard’g de meest unieke waterkefir ter wereld hebben!

Waar komt waterkefir vandaan?

Laten we bij de basis beginnen: de oorsprong van waterkefir. Zoals alles dat ver in ons verleden ligt, wordt die oorsprong natuurlijk veel bediscussieerd.

Maar wij durven met vrij veel zekerheid te stellen dat waterkefir uit Mexico komt. Net als veel andere landen en streken in de wereld kent ook Mexico een rijke fermentatiegeschiedenis. En naast tequila en bier maken ze daar dus ook al honderden jaren waterkefir!

Wat is fermentatie?
Fermentatie is het proces waarbij gisten en bacteriën de ene voedingsstof omzetten in de ander. Zo wordt suiker door gisten vaak omgezet in alcohol, zoals bij bier en wijn, en kan alcohol door bacteriën worden omgezet in zuren, zoals bij kombucha en ook waterkefir.

Voor waterkefir gebruiken de Mexicanen gisten en bacteriën die ze uit een inheemse cactus halen. Met water, verschillende soorten fruit en de cultuur van gisten en bacteriën uit de cactus fermenteren ze waterkefir. Deze drank wordt in Mexico al jaren gedronken vanwege de vele nuttige bacteriën die erin zetten. Maar ook om de dorst te lessen – het is namelijk een erg verfrissend drankje!

Hoe wordt waterkefir gemaakt?

Zoals bij veel gefermenteerde producten lijkt ook waterkefir toevallig te zijn ontstaan. Waarschijnlijk is er ooit een stuk cactus, waarin de unieke gisten en bacteriën zitten die nodig zijn voor waterkefir, samen met fruit in een bak water gevallen en zo is waterkefir geboren.

Want vandaag de dag is het maken van waterkefir niet veel meer dan dat: je neemt water, de juiste gisten en bacteriën en een vorm van suiker zoals fruit. Je doet dit bij elkaar en laat het een lange tijd staan. Et voilà, er ontstaat waterkefir!

Natuurlijk is het wel ietsjes lastiger dan dat en is het goed om een recept te volgen. Daarom hebben we het artikel Hoe maak je waterkefir? Doe het zelf, gemakkelijk en snel! geschreven. Als je zelf de ambitie hebt om waterkefir te maken raden we dan ook zeker aan die te lezen!

Geen zin om dagelijks met je waterkefir bezig te zijn? We leggen je onderaan dit artikel graag uit waarom onze waterkefir een fantastische keuze is voor iedereen die het drankje wilt proberen!

Alvast een tipje van de sluier!
De waterkefir van Aard’g is volledig suiker- en alcoholvrij. En met thuisbrouwen lukt dat niet altijd. Wil je waterkefir drinken als aanvulling op je voeding, en dus onnodige suikers en alcohol vermijden, kijk dan eens naar de waterkefir van Aard’g.

Wist je dat wij onze waterkefir extra lang fermenteren?
In plaats van de gebruikelijke 1-2 dagen, fermenteren wij de onze gemiddeld zo’n 6 maanden. Het verschil merk je in kwaliteit.

Wat zit er in waterkefir?

Nu je weet waar waterkefir vandaan komt en dat het gemaakt wordt met water, fruit en gisten en bacteriën, rest de vraag wat er na de fermentatie over blijft. Wat zit er nog in als de meeste suikers zijn gefermenteerd?

De hoofdbestanddelen van waterkefir zijn bacteriën en zuren. De bacteriën creëren de zuren via fermentatie en de zuren zorgen voor een ideale leefomgeving waarin de bacteriën geen concurrentie krijgen van andere organismen.

De bacteriën in waterkefir

Als we het over de bacteriën in waterkefir hebben, bedoelen we de goede bacteriën, ook wel probiotica genoemd. Niet alle bacteriën behoren hiertoe. Zelfs als het ‘goede’ bacteriën zijn, is het niet zomaar probiotica.

Wat is probiotica?
Dit zijn bacteriën die een positief effect kunnen hebben op de gezondheid. Daarvoor moeten ze in voldoende mate aanwezig zijn en levend de darmflora bereiken. Meer leren over probiotica? Lees ons artikel Wat zijn pre- en probiotica?

De bacteriën die je in waterkefir kunt tegenkomen lopen nogal uiteen. Maar het zijn vrijwel altijd melkzuurbacteriën. Daarnaast komen bacteriën nooit alleen. In een goed gefermenteerde waterkefir kunnen miljarden bacteriën zitten!

Wist je dat?
De waterkefir van Aard’g tot wel 10 miljard bacteriën per fles bevat! Die miljarden bacteriën zijn op te delen in vijf zes verschillende soorten (met allemaal prachtige, wetenschappelijke namen). En ze zijn springlevend op het moment dat jij ze in je glas schenkt. Eens proberen wat die miljarden bacteriën voor jou kunnen betekenen? Bekijk hier de Waterkefir van Aard’g en zie of het iets voor jou is.

De zuren in waterkefir

Waterkefir kan gerust een zuur drankje genoemd worden. De verschillende bacteriën maken verschillende zuren. Zo zorgen de melkzuurbacteriën voor veel melkzuur (verwarrende naam, maar het heeft niets te maken met melk!) en zorgen de azijnzuurbacteriën voor azijnzuur.

Wat die zuren voornamelijk doen is het creëren van een goede leefomgeving voor de bacteriën. Maar soms worden ze ook gelinkt aan bepaalde gezondheidsvoordelen, zoals de afbraak van voedingsstoffen.

Overigens hoeft waterkefir niet zuur te smaken. In veel zelfgemaakte waterkefir zit vaak nog flink wat suiker waardoor het helemaal niet opvalt dat er zoveel zuren in zitten. Daarom zeggen wij altijd tegen thuisbrouwers: hoe zuurder de waterkefir, hoe beter!

Wat maakt waterkefir zo bijzonder?

Je hebt inmiddels al een redelijk antwoord gekregen op de vraag wat is waterkefir? Nu komt een belangrijkere vraag: waarom zou je het drinken?

Jammer genoeg is er weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van waterkefir. En kunnen wij die vraag officieel alleen beantwoorden met omdat het een lekker drankje is!

Wel kennen we de ervaring van onze klanten (en die liegt er niet om). Die vind je terug in het artikel Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten. Houd er wel rekening mee dat dit persoonlijke ervaringen zijn en dat ieder lichaam anders is.

“Na stoppen met het eten van zuivel had ik vaak last van een opgeblazen buik, nu ik elke ochtend op een nuchtere maag eerst een glas waterkefir drink is het helemaal weg. Zo blij dat ik hier een natuurlijk oplossing voor heb kunnen vinden. Daarbij is het abonnement super handig en voordelig. Ontzettend blij met jullie!”
– Selina

Wat is het verschil tussen melkkefir en waterkefir?

Het grootste verschil tussen melkkefir en waterkefir ligt erg voor de hand. Melkkefir maak je met melk, waterkefir met water. Maar dat is niet het enige verschil!

Hoewel beide drankjes gebruikmaken van gisten en bacteriën, qua samenstelling zijn de culturen vrij verschillend. Met de ene korrel kan je het andere drankje daarom ook niet maken. Dat maakt het uiteindelijk echt verschillende drankjes. Een andere samenstelling van gisten en bacteriën, andere ingrediënten en zelfs een andere ontstaansgeschiedenis (melkkefir komt namelijk uit de Kaukasus).

Toch worden ze wel om dezelfde redenen gedronken. Aan de gisten en bacteriën worden namelijk gezondheidsvoordelen toegeschreven (die dus nog niet wetenschappelijk bewezen zijn). Om van die gezondheidsvoordelen te profiteren, moeten die goede gisten en bacteriën wel in de melk- of waterkefir zitten als je het drinkt…

In veel melkkefir zit namelijk jammer genoeg geen gist! Daarnaast zijn de aanwezige bacteriën vaak machinaal opgewekt en dus niet ontstaan via een natuurzuivere fermentatie. Voor ons reden genoeg om melkkefir daarom zoveel mogelijk te vermijden.

Natuurlijk is er ook waterkefir op de markt die dat niet kan beloven. Maar bij melkkefir is de kans vele maten groter dat het product niet exact bevat wat het belooft. Kijk maar eens naar de aflevering van Keuringsdienst van Waarde over melkkefir. Ons advies: ga voor natuurzuivere waterkefir!

Wist je dat?
Onze waterkefir niet alleen natuurzuiver gefermenteerd wordt, maar dat het aanzienlijk langer fermenteert dan de meeste melk- en waterkefir? Vaak worden die drankjes slechts één tot twee dagen gefermenteerd. Wij laten onze waterkefir maar liefst 6 maanden fermenteren! Alleen zo kunnen we garanderen dat het bomvol bacteriën zit en echt alle suikers zijn omgezet! Benieuwd? Bekijk de waterkefir hier!

Wat is het verschil tussen kombucha en waterkefir?

Omdat we beide producten aanbieden in onze webshop is het een vraag die vaak gesteld wordt door onze klanten. En we beantwoorden het daarom maar al te graag.

Weet je niet wat kombucha is? Dan adviseren we om eerst het artikel Wat is kombucha? te lezen.

Kombucha wordt standaard gemaakt met thee en waterkefir eigenlijk nooit. Wat de drankjes aan gisten en bacteriën nodig hebben voor de fermentatie verschilt ook. Zo kun je geen kombucha met waterkefirkorrels maken, of vice versa.

Qua samenstelling van voedingsstoffen is er ook een groot verschil. In beide drankjes zitten zuren en bacteriën. Maar zo komen er meer verschillende zuren in kombucha voor en vind je weer meer bacteriën terug in waterkefir.

Maar, ondanks dat het twee opzichzelfstaande drankjes zijn, gaan ze prima samen! Zo maakt een kombucha fanaat vaak ook waterkefir en drinken veel van onze klanten beide drankjes op dagelijkse basis.

Benieuwd hoe onze waterkefir en kombucha’s smaken?
Voor 29,99 ontvang je ons gehele assortiment met o.a. een liter waterkefir en 4 verschillende kombucha’s! Bekijk het hier!

De meest unieke waterkefir ter wereld!

Dat is nogal een claim: de meest unieke waterkefir ter wereld! Waarom denken we bij Aard’g dan toch dat we die met onze Waterkefir Original kunnen waarmaken?

Omdat we met trots kunnen zeggen de enige écht suikervrije waterkefir ter wereld in handen te hebben! Men denkt namelijk vaak dat alle suikers bij waterkefir er na een of twee dagen fermenteren wel uit zijn, maar niets is minder waar.

Onze waterkefir fermenteert gemiddeld 6 maanden in plaats van de gebruikelijke 1-2 dagen! Het verschil in kwaliteit is dan ook enorm. Benieuwd? Bekijk hier onze waterkefir en proef het verschil zelf!

Blijkt het dan toch niets voor jou te zijn?
Dan ben je verzekerd van een ‘niet goed, geld terug’-garantie en storten we dus je geld terug!

Aanbevolen artikelen

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waterkefir wordt door veel mensen gedronken vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. Maar hoewel het al honderden jaren wordt gedronken is er weinig wetenschappelijk bewijs dat waterkefir ook echt gezond is. Er zijn veel websites die claimen dat waterkefir gezond...

Alle schuilnamen van suiker

Alle schuilnamen van suiker

Suikers, suikers en nog eens suikers! Overal zit tegenwoordig suiker in. En als dat niet meteen zichtbaar is, staat het wel verscholen op het etiket onder weer een nieuwe term. Je bent ze vast wel eens tegengekomen. Gedeïoniseerd vruchtensap, beetwortel concentraat of...

Hoe maak je kombucha? Doe het zelf, gemakkelijk en snel!

Hoe maak je kombucha? Doe het zelf, gemakkelijk en snel!

Een vraag die we bij Aard’g vaak krijgen is hoe je kombucha maakt. En daarmee ben je bij ons aan het juiste adres: als kombucha makers weten we zeker hoe je kombucha maakt! Die vraag wordt meestal uit nieuwsgierigheid gesteld. Wat is het proces, wat is kombucha...

Laat een reactie achter!

6 Reacties

  1. Beste mensen, net een pakket van 4 flessen ontvangen. Al jaren veel last van mijn darmen, dus ik hoop dat t wat helpt. Op de fles staat ‘scan voor gebruiksaanwijzing, maar dat werkt op 1 of andere manier niet. Zouden jullie t kunnen mailen?

    Antwoord
    • Hi Saskia, mooi dat je onze producten de kans geeft!
      Maar jammer de QRcode niet goed werkt, wat voor melding krijg je?
      Hier vind je de gebruiksaanwijzing: http://www.aardg.nl/gebruiksaanwijzing
      Groetjes, Max

      Antwoord
  2. Bewaar je de open fles in de koelkast of juist niet?

    Antwoord
    • Hi Jacqueline,
      De open pot bewaar je buiten de koelkast (om de activiteit van de gisten en bacteriën te stimuleren – warmte maakt ze actief).
      Zodra de fles gesloten is laat je het een tijdje buiten de koelkast staan om zo koolzuur op te bouwen, en daarna in de koelkast, om de activiteit af te remmen.
      Groetjes, Max van Aard’g

      Antwoord
  3. Past de waterkefir binnen een ketogeen voedingspatroon? Hoeveel koolhydraten zitten er in 100 ml?

    Antwoord
    • Onze waterkefir zeker Heleen!
      Er zitten 1.1g koolhydraten in 100ml en daarvan 0g suikers 🙂
      Groetjes, Max van Aard’g

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *